گزارش تفصیلی نشست علمی نقد و بررسی کتاب «ادیان در قرآن»
1399-08-26عضویت در پایگاه بین المللی اسکوپوس و کسب رتبه «الف» نشریات وزارت علوم توسط دوفصلنامه حقوق بشر
1399-08-30به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، دکتر سید ابراهیم موسوی، رئیس دپارتمان فلسفه در پیامی «روز جهانی فلسفه» را تبریک گفتند.
متن پیام بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
امام علی (ع) میفرمايند: «نَبِّه بِالتَّفَكُّرِ قَلبَكَ»
(بهوسيله تفكّر، دل خود را بيدار كن)
امروز 29 آبانماه مصادف با 19 نوامبر، روزی است که از جانب سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) بهعنوان «روز جهانی فلسفه» نامگذاری شده است. این روز را به تمامی پژوهشگران و علاقهمندان فلسفه بهویژه اساتید، دانشجویان و دانشآموختگان دپارتمان فلسفه دانشگاه مفید تبریک عرض میکنم.
«فلسفه» علمی عمیق و زیربنایی است که به سوالات اساسی و بنیادین زندگی بشر میپردازد. بهتعبیر دیگر فلسفه یعنی پاسخ به «اساسی ترین چرا». انسان بهوسیله این دانش است که نهاد عمیق فرهنگ ها و تمدن های بشری را بنا نهاده است. او به کنه هستی، خدای خالق، معرفت حقیقی و ارزش های بشری از همه جهت در این علم به تفکر پرداخته است. این دانش ربط و نسبت عمیقی نیز با دین بهعنوان الگو و اساس عملکرد انسانِ مؤمن پیدا میکند و هیچ مکتب و عقیدهای را نمیتوان یافت که بینیاز از تفکر و تفلسف باشد. بر این مبنا، هر نهادی نیزکه دغدغۀ دین دارد و در عرصۀ پاسخ به سؤالات انسان معاصر از دین، فعالیت میکند، باید توجه ویژه به دانش فلسفه و ملزومات آن داشته و خود را برای پاسخهای فلسفی به سوالات بنیادین بشر آماده سازد.
ربط و نسبت فلسفه و دین، از مهمترین دلایلی بود که مؤسس گرانقدر دانشگاه مفید حضرت آیتاللهالعظمی موسویاردبیلی (ره) که خود از دانشآموختگان و مدرّسان دروس فلسفه اسلامی در حوزههای علمیۀ نجف و قم بودند را بر آن داشت تا سببساز تأسیس «دپارتمان فلسفه دانشگاه مفید» در سال 1372 شوند که با عنایت پروردگار و نیز تلاشهای صورت گرفته، امروزه این دپارتمان یکی از مراکز شاخص و شناخته شده آموزش فلسفه در کشور، جایگاه در خوری بیابد. فعالیت آموزشی دپارتمان فلسفه دانشگاه مفید بر گرایشهای فلسفه اسلامی، فلسفه یونان، فلسفه عصر جدید و فلسفه تحلیلی متمرکز است.
ثمرۀ این تأسیس مبارک، اکنون و در آستانۀ سی سالگی فعالیتش، در آثار اعضای هیأت علمی در حوزههای متافیزیک، شناختشناسی، فلسفه زبان، فلسفه علم، فلسفه ذهن، فلسفه اخلاق، فلسفه دین و … تبلور یافته و نیز برآیند آموزش فلسفه در این دپارتمان را میتوان تربیت دانشجویان و دانشآموختگانی دانست که هر ساله در آزمونهای علمی مقاطع تحصیلات تکمیلی، جایگاههای برتر را به خود اختصاص میدهند.
همچنین دانشگاه مفید به حمد الهی علاوه بر حمایت از طرحهای پژوهشی فلسفی، با انتشار نشریۀ علمی – پژوهشی «هستی و شناخت» که از مجلات شناخته شده کشور در حوزۀ فلسفه است، زمینه انتشار یافتههای تحقیقی پژوهشگران این رشته را نیز فراهم نموده است. در حوزۀ آموزش فرادرسی و غیر رسمی نیز تاسیس انجمن علمی – دانشجویی فلسفه و برگزاری همایشها، کارگاه و نشستهای علمی فلسفی با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی سبب شده است که اساتید و دانشجویان این دپارتمان به گسترۀ وسیعی از حوزههای فلسفی ورود پیدا کرده و زمینه تعامل فکری و مباحثه علمی فراهم گردد.
با توجه به اهمیت و جایگاه دپارتمان فلسفه در ساختار آموزشی و پژوهشی دانشگاه مفید، علاوه بر تسهیلات عمومی ارائه شده به متقاضیان این رشته در دورۀ کارشناسی، طبق سیاست جدید دانشگاه، زمینه تحصیل رایگان دانشجویان فلسفه در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری نیز فراهم شده است.
به امید تعمیق تفکر فلسفی و الهی
سید ابراهیم موسوی