الزامی بودن اخذ تاییدیه واکسیناسیون
1401-02-24راهنمای ثبت نام و مصاحبه دانشجویان دکتری ۱۴۰۲ – ۱۴۰۱
1401-02-27به اطلاع میرساند، نشست علمی «دیدگاههای علامه حلی و حقوق ملل» روزچهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در دانشگاه مفید برگزار میگردد.
سخنران: دکتر سید مصطفی میرمحمدی (عضو هیات علمی دپارتمان حقوق)
دبیر علمی: دکتر سعید رهایی (عضو هیات علمی دپارتمان حقوق)
علاقه مندان میتوان از طریق لینک زیر در این برنامه شرکت نمایند:
https://www.skyroom.online/ch/mofidclass/ccls
چکیده بحث سخنران:
بسمه تعالی
حسن بن یوسف بن مطهر الحلّی (۷۲۶-۶۴۸ ق) (۱۲۵۱-۱۳۲۶م) معروف به علامه حلّی یکی از تاثیرگذارترین عالمان شیعه امامیه قرون هفتم و هشتم هجری (= چهاردهم میلادی) است. وی آثار متعددی در فقه، اصول فقه، کلام، فلسفه و تفسیر دارد. اندیشمندان، سه کتاب فقهی «مختلف الشیعة الی احکام الشریعة»، «تذکرة الفقهاء» و «منتهی المطلب فی تحقیق المذهب» را در سطح عالی استدلالی ارزیابی می کنند. در کتاب «مختلف»، اختلاف دیدگاه های فقیهان شیعه و درون مذهب تبیین شده است اما در تذکرة الفقهاء، فقه المذاهب بررسی و تبیین گردیده و در «منتهی المطلب»، دلایل تفصیلی و تکمیلی به نحو مبسوط تبیین شده است.
از آنجا که نشست حاضر، جستجو در دیدگاه های علامه حلّی در باره حقوق ملل (=حقوق بین الملل) است، مناسب ترین اثر استدلالی در این باره تذکره الفقهاء به نظر میرسد. زیرا این اثر رویکردی مقارنه ای و تطبیقی دارد و دیدگاه¬های دیگر مذاهب عمده اسلامی نیز در آن بیان شده است.
علامه حلی از میان فیلسوفان مشهور مغرب زمین هم عصر با «توماس آکویناس» با نفوذترین فیلسوف و متکلم کاتولیک در اروپا است. گرچه توماس از آثار ابن سینا که یک قرن قبل از او می زیسته است بهره برده ولی هنوز پژوهشی در مقایسه آثار علامه حلّی و توماس مشاهده نشده است.
از میان عالمان مشهور عامه با «ابن تیمیه» فقیه حنبلی معاصر بوده است. این دو چند نوشته در ردّ یکدیگر دارند. وی کتاب «منهاج السنة النبویة» را در رد کتاب منهاج الکرامة علامه حلّی نوشته است.
نقش علامه در گسترش فقه شیعه و نیز مبانی کلامی و اعتقادی امامیه با تکیه بر روش اجتهادی و مبانی عقلی غیرقابل انکار است.
تذکرة الفقهاء مفصل ترین کتاب استدلالی علامه حلّی به روش فقه تطبیقی است. جلد نهم از این کتاب به چاپ آل البیت، کتاب الجهاد است (که در تقسیم مولف جزء ششم می باشد) در ۱۲ ربیع الاول ۷۱۹ هجری برابر با ۱۱ می۱۳۱۹ میلادی نوشته شده است (ص ۴۵۴)
این کتاب مشتمل بر ۲۷۱ مسأله است و به مناسبت به برخی از ابعاد و مسائل حقوق جنگ و صلح، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، حقوق معاهدات، و حقوق دیپلماتیک پرداخته است.
به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهد شد. ان شاءالله