وضعیت اسلام و مسلمانان در کشور هلند

این سخنرانی در سال ۱۳۷۹ و به زبان عربی همراه با ترجمه فارسی ایراد شده است. پروفسور دی یون در ابتدای بحث خود با اشاره به چگونگی و زمان ورود مسلمانان به کشور هلند، مطالبی را در رابطه با قومیت ها، مذاهب، مراکز آموزشی، موسسات تبلیغی، حقوق، امتیازات، محدودیت‌ها و دیگر شرایط حاکم بر مسلمانان در این کشور بیان می‌کنند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

همزیستی مسالمت آمیز در متون مقدس یهود

این سخنرانی در سال ۱۳۹۶ و در همایش بین المللی ادیان ابراهیمی و همزیستی مسالمت‌آمیز ایراد گردیده است. دکتر حمامی لاله‌زار با استناد به متون مقدس و سخنان علمای دین یهود، ارزشمندی کرامت ذاتی انسان، عام بودن مخاطبان پیام‌های الهی (عدم اختصاص به گروهی مشخص)، قاعده زرین اخلاق، حرمت مال و جان و ناموس آدمی، دیگرخواهی و… را از مهمترین مبانی همزیستی مسالمت آمیز از منظر یهودیت عنوان می‌نمایند.

بشنوید

هرمنوتیک و دین

این سخنرانی در سال ۱۳۷۹ و به زبان انگلیسی همراه با ترجمه فارسی ایراد شده است. پروفسور مکلین در ابتدای بحث خود آزادی و حکومت را قرین یکدیگر عنوان می‌نمایند و با اشاره به نیاز جامعه دینی ایران به مباحث هرمنوتیکی، بحث‌هایی در باب واژه‌شناسی و عناصر مختلف هرمنوتیک را طرح می‌نمایند. ایشان همچنین توجه به ضمیر و قلب مخاطبان پیام الهی و چگونگی عملکرد مبلغان دین، خاصه در باب فهم و انتقال پیام دین مباحثی را ارائه می کنند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد. مترجم فارسی این سخنرانی دکتر سید محمود موسوی (عضو هیات علمی دانشگاه باقر العلوم) هستند.

بشنوید

موانع نظری همزیستی مسالمت آمیز ادیان

دکتر موسوی اردبیلی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۶ و در همایش بین المللی ادیان ابراهیمی وهمزیستی مسالمت‌آمیز ارائه نموده اند، هدف خویش از ارائه این بحث را طرح مسئله عنوان می‌نمایند و ضمن اشاره به موانع همزیستی ادیان، به تحلیل و نقد پاسخ‌های گوناگونی که در رابطه با این موانع ارائه شده است می‌پردازند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

رسالت روحانیت در عصر حاضر از دیدگاه شهید مطهری

آیت الله سروش محلاتی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۶ ایراد نموده اند، شهید مطهری را یک شخصیت منحصر به فرد در رابطه با توجه به نقش روحانیون در جامعه معرفی می‌نمایند و با تفکیک قائل شدن بین «رسالت روحانیت» و «رسالت روحانیت در عصر حاضر»، نگاه ویژه استاد شهید به نقش حوزویان در مواجهه با تفکرات جدید، تغییرات مداوم فرهنگی، گفتگوی بین ادیانی، توجه به نیازهای نسل جدید، لزوم ارائه طرح‌های مشخص برای حل معضلات و… را با استناد به مباحث وآثار ایشان به بحث می‌گذارند.

بشنوید

آراء زبانی و هرمنوتیکی نصر حامد ابوزید در شناخت نص قرآن

آقای کریمی نیا در این سخنرانی که در سال ۱۳۷۷ ارائه داده اند، کلیدی‌ترین مبنای ابوزید در شناخت نص قرآن را این می‌دانند که قرآن یک متن زبانی است و به شرح آثار برآمده از این دیدگاه از جمله تفسیرپذیری می‌پردازند. همچنین ایشان یکی از نکات اساسی در فهم آثار ابوزید را توجه به تاکید بسیار زیاد ایشان بر ارتباط نص قرآنی و واقع معرفی می‌نمایند.

بشنوید

«ارزش و اهمیت پژوهش در مصاحف کهن قرآنی (همراه با معرفی مصحف مشهد رضوی)»

دکتر کریمی نیا در این سخنرانی که در سال ۱۴۰۲ ارائه داده اند، ضمن اشاره به نسخه‌های کهن متعدد قرآن که در کشورهای مختلف وجود دارد، مباحث مختلفی از جمله تفاوت نسخه‌های کوفی و حجازی، رسم الخط‌های گوناگون در قرون اولیه، بحث اختلاف در ترتیب سوره ها، مباحثی در باب بسم الله الرحمن الرحیم، رد تحریف قرآن، غرایب املایی، آزمایش‌های تعیین قدمت، اختلاف قرائات و. . را مطرح نموده و در ادامه به معرفی مصحف مشهد رضوی و ویژگی‌ها و تفاوت‌های آن می‌پردازند. همچنین در اثنای بحث سوالاتی از سوی حضار مطرح می‌گردد که ایشان پاسخ می‌دهند.

بشنوید

آداب مناظره

دکتر مهدی فیض در این سخنرانی با بیان مقدماتی پیرامون آفات مناظره، با استناد به کتاب «احیاء علوم دین» اثر امام محمد غزالی، ده آفت عمده مناظره را بر می‌شمرند و در ادامه آموزه‌های مختلف قرآنی برای‌عدم ابتلاء به این آفات را تشریح می‌نمایند. همچنین ایشان با تفکیک مناظره صحیح از مناظره غلط، دوازده اصل اسلامی برای انجام یک مناظره را بیان می‌دارند.

بشنوید

سبک تفسیری شهید آیت الله دکتر بهشتی

آیت الله سروش محلاتی در این برنامه که در سال ۱۴۰۲ برگزار شده است، ضمن اشاره به سابقه تفسیر در حوزه علمیه قم و مفسران شاخص، به بیان تفاوت‌های تفسیر شهید بهشتی با عنوان «در مکتب قرآن» با دیگر تفاسیر پرداخته و مهمترین وجه تمایز آن را با سایر تفاسیر نگاه و فهم اجتماعی شهید بهشتی عنوان می‌نمایند. ایشان در بیان ویژگی‌های سبک تفسیری شهید بهشتی، مخاطب شناسی، جهت گیری و اهداف آیات کلام الله را برشمرده و به شرح آن‌ها می‌پردازند. همچنین به صورت مصداقی مباحثی در باب خمس، وصیت به ثلث مال، جایگاه سنت در تفسیر، بلوغ دختران و… بیان می‌کنند.

بشنوید