راسل و اتمیسم منطقی

این سخنرانی در سال ۱۳۸۰ و به زبان انگلیسی همراه با ترجمه فارسی ایراد شده است. پروفسور اشمیتز در این سخنرانی با اشاره به رویگردانی فیلسوفانی از جمله راسل و مور از ایده ئالیسم به رئالیسم، توضیحاتی پیرامون نظریه اتمیسم منطقی و فراز و فرود آن از دیدگاه راسل مطرح می‌نمایند. مترجم فارسی این سخنرانی دکتر سید محمود موسوی (عضو هیات علمی دانشگاه باقر العلوم) است.

بشنوید

رهاورد فلسفه در اخلاق با نگاهی به کتاب فلسفه اخلاق اثر شهید مطهری

این برنامه در سال ۱۴۰۳ و با ابتکار فستیوال فلسفی دانشگاه مفید برگزار شده است. در این برنامه دکتر مجتبی مطهری با اشاره به تعریف اخلاق، مصادیقی از رفتارهای اخلاقی ائمه هدی (ع) بیان کردند و در ادامه مباحثی در باب فلسفه اخلاق از منظر شهید مطهری و تاثیر فطرت بر این مقوله ارائه می‌نمایند. سخنران دوم حجت الاسلام ادیب نیز با بیان نقطه اختلاف شهید مطهری و علامه طباطبایی در باب اعتباریات اخلاقی، تحلیلی در این رابطه ارائه می‌نمایند. دکتر فنائی نیز با اشاره به تاریخچه بحث به بیان نظریات برخی از عالمان مسلمان در این رابطه پرداخته و با استناد به آثار علامه طباطبایی، مباحث فلسفه اخلاق ایشان را در نقد مارکسیسم عنوان نموده و در باب اختلاف نظر شهید مطهری با علامه طباطبایی بیان می‌دارند که تلاش شهید مطهری ارائه یک مبنای غیر نسبی انگارانه از اخلاق بوده است. دبیر علمی این برنامه آقای دکتر محمدحسین مطهری بودند.

بشنوید

بحثی پیرامون وجود و ماهیت

حجت الاسلام والمسلیمن فقهی هدف خویش از ارائه این سخنرانی را مشخص ساختن جایگاه بحث در باب وجود و ماهیت و نشان دادن پویایی فلسفه اسلامی با تفسیر ملاصدار عنوان می نمایند و در ادامه به بحث پیرامون آرای متفکران غربی و اسلامی در باب اصالت وجود و ماهیت می پردازند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد

بشنوید

نظریۀ این همانی

دکتر محمود مروارید در این سخنرانی که در کارگاه فلسفه ذهن دانشگاه مفید در سال ۱۳۹۸ ارائه داده اند، ضمن بیان چیستی نظریۀ این همانی و مفاهیم مرتبط با آن، ایرادات مخالفان این نظریه را بیان و شرح می‌دهند. در اثنای بحث سوالاتی از سوی حضار مطرح می‌گردد که سخنران پاسخ می‌دهند.

بشنوید

نظریه محاسباتی ذهن

دکتر همازاده در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۸ ایراد نموده اند، ضمن تعریف چیستی نظریه محاسباتی ذهن، به تبیین دستاوردها و چالش‌های آن می‌پردازند. دکتر همازاده در ادامه با بیان تفاوتهای فهم انسان و کامپیوتر از اطلاعات، نظریات مختلف در این حوزه را به بحث می‌گذارند و آزمون تورینگ یا روش سنجش میزان هوشمندی ماشین را تشریح می‌نمایند. همچنین ایشان در بخش پایانی ارائه خود، مفهوم فلسفی «حیث التفاتی» در فلسفه ذهن را بحث می‌نمایند.

بشنوید

نظریات کارکردگرایی (Functionalism)

دکتر صائمی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۸ و در کارگاه فلسفه ذهن ایراد نموده اند، ضمن بیان چیستی Functionalism تاریخچه‌ای در باب شناخت ذهنی، انواع و کارکردهای مختلف آن‌ها را بیان می‌کنند و در ادامه نقدهای وارد بر کارکردگرایی را شرح می‌دهند.

بشنوید

شناخت دینی و دینداری حکیمانه از نگاه آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره)

دکتر موسوی اردبیلی در این سخنرانی که در سال ۱۴۰۲ و در ادامه سلسله جلسات «در مکتب قرآن با یاران مدرسه» برگزار شده است، ضمن اشاره به سابقه مطالعات عمیق فلسفی مرجع فقید و مؤسس گرانقدر دانشگاه مفید حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره)، به‌ عدم استفاده ایشان از فلسفه برای دفاع از اعتقادات دینی اشاره می‌نمایند و در ادامه، ضمن توضیحاتی پیرامون ملازم نبودن «اثبات» و «یقین» و اشکالات وارد بر تطابق این دو، زبان دین را از نگاه ایشان، زبان اقناع می‌دانند نه اثبات و به تشریح این دیدگاه می‌پردازند.

بشنوید

حقوق بشر از منظر السدیر مک اینتایر

دکتر لگنهاوزن در این سخنرانی با بیان مقدمه‌ای پیرامون آثار السدیر مک‌اینتایر فیسلوف اسکاتلندی معاصر در حوزه فلسفه اخلاق، به تطور آرای ایشان در باب حقوق بشر می‌پردازند و سیر آرای این فیلسوف شهیر را از رد فلسفی و افسانه نامیدن حقوق بشر تا قبول تعبدی آن به بحث گذاشته و در ادامه نقدهایی به نظریات ایشان وارد می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

واقع‌گرایی علمی و اصالت وجود

دکتر موسوی کریمی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۸ ایراد نموده اند، ضمن اشاره به دو موضوع مهم رئالیزم و آنتی رئالیزم، انواع رئالیزم را برشمرده و به شرح کلیات رئالیزم عام می‌پردازند. ایشان در ادامه واقع گرایی علمی و مباحث پیرامون وجود و سطوح مختلف آن را به بحث گذاشته و دیدگاه‌های مختلف را در این باب مورد مداقه قرار می‌دهند.

بشنوید