تعارض حدود شرعی با اصل قانونی بودن با تاکید بر ارتداد

دکتر سلیمانی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۷ ارائه نموده اند، با اشاره به سیر تطور اصل قانونی بودن به عنوان ناموس حقوق کیفری، با استناد به قوانین مختلف به وضعیت این اصل در قوانین ایران می‌پردازند و در ادامه با استناد به پیش‌نویس قانونی مرتبط با ارتداد و واکنش بین المللی به آن، علت حذف برخی حدود و مبهم گویی قانونگذار را بیان می‌نمایند. دکتر سلیمانی جرایم حدی در قوانین کیفری ایران را حدود ۳۰ جرم عنوان می‌کنند و می‌گویند قانون گذار این جرایم حدی را فقط در قالب حد برنشمرده بلکه مجموعه‌ای است از حد، تعزیز و… ایشان در پایان بحث خود ضمن تاکید بر لزوم ابطال ماده ۲۲۳ قانون مجازات اسلامی به دلیل ضدیت با قانون اساسی، مباحثی از جمله رابطه توهین به مقدسات، توبه، قاعده درء و… را با ارتداد به بحث می‌گذارند.

بشنوید

مبانی قانونگذاری صحیح در حقوق کیفری

دکتر آزمایش در این سخنرانی که در سال ۱۳۸۳ ایراد نموده اند، ضمن اشاره به تاریخچه تطورات حقوق کیفری، به لزوم عبور از مصادیق و توجه به مبانی قانونگذاری در این حوزه اشاره می‌کنند و در ادامه آثار توجه به مبانی صحیح در قانونگذاری کیفری از جمله جلوگیری از تورم قوانین، به روزرسانی آیین دادرسی، شناسایی و احقاق حقوق افراد، دقت قضات در امر قضاوت، توجه به نیاز اجتماعی و… را به بحث می‌گذارند. ایشان با نقد عملکرد دانشکده‌های حقوق، لزوم توجه به مبانی در آموزش‌ها را بسیار مهم عنوان می‌نمایند.

بشنوید

حقوق اقلیت ها در نظام بین المللی حقوق بشر

این برنامه در سال ۱۳۹۵ برگزار شده است. دکتر حبیبی مُجنده در ابتدای بحث با اشاره به پیچیدگی و گستردگی مباحث مربوط به اقلیت ها، روند حمایت از اقلیت‌ها در معاهدات بین المللی را شرح می‌دهند. ایشان اقلیت‌ها را گروهی از افراد که به لحاظ عددی و شمارشی از بقیه جمعیت یک کشور کوچکتر بوده، اتباع همان کشور هستند و یک نوع یا گونه‌ای از همبستگی در میان خود دارند که این همبستگی باعث می‌شود از هویت فرهنگی مجزای خود حمایت کنند و خواستار تداوم و حفظ آن هویت باشند، تعریف و در ادامه با اشاره به بحث آزادی اقلیت‌ها این نکته را بیان می‌نمایند که آزادی اقلیت‌ها یک حق مطلق نیست و با محدودیت‌های ضروری مانند امنیت عمومی، اخلاق عمومی و نظم عمومی می‌تواند مقید شود.

بشنوید

دیپلماسی چند جانبه و حقوق بشر

دکتر خُرّم در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۴ و در کارگاه دیپلماسی و حقوق بشر ارائه کرده اند، ابتدا به ایضاح مفهومی اصطلاحات مرتبط با بحث پرداخته و در ادامه اصول نوشته و نانوشته حاکم بر روابط دیپلماتیک و چگونگی استفاده از آن برای مقاصد حقوق بشری را به بحث می‌گذارند. ایشان در ادامه ضمن بیان تاریخچه و عناصر دیپلماسی کلاسیک و نوین، به اهمیت و چگونگی اقناع‌سازی جامعه جهانی برای همراه‌سازی آنان پرداخته و در بخش پایانی به سوالات حضار پاسخ می‌گویند.

بشنوید

ظرفیت های صلاحیت جهانی در دفاع از قربانیان تروریسم

دکتر ضیایی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۵ ایراد نموده‌اند، ضمن اشاره به قرارگیری جرایم تروریستی در حوزه صلاحیت جهانی، خاطر نشان می‌کنند که در رابطه با تروریسم ۱۳ معاهده وجود دارد که در حدود ۶ معاهده از صلاحیت جهانی به طور خاص نام برده‌اند و این ظرفیت در عرف بین‌المللی و قوانین داخلی کشورها در رابطه با صلاحیت جهانی محاکم نیز وجود دارد. ایشان در ادامه مواردی از قبیل حضور متهم در دادگاه، مصونیت، سیاسی بودن جرایم تروریستی، عدم استرداد اتباع مجرم یک دولت و… را مهم‌ترین چالش‌های موجود بر سر راه صلاحیت جهانی محاکم در احقاق حقوق قربانیان تروریسم عنوان نموده و با ذکر این نکته که جرایم تروریستی دو جنبه حقوقی و کیفری دارند بیان می‌دارند که جنبه کیفری جرم تروریسم، بر جنبه حقوقی آن تفوق دارد.

بشنوید

از شیبانی تا گروسیوس: حقوق بین الملل کلاسیک و نوین

این سخنرانی در سال ۱۴۰۲ ایراد شده است. دکتر پیران در ابتدای بحث خود به تاریخچه زندگی شیبانی و گروسیوس اشاره مختصری می‌نمایند و در ادامه بحثی راجع به تئوری‌های اصالت جنگ و اصالت صلح مطرح می‌کنند. ایشان با تقسیم‌بندی حقوق بین الملل به دو دوره عتیق و جدید، مبانی این تقسیم‌بندی را به تفصیل به بحث می‌گذارند. در بخش دوم این برنامه دکتر پیران مهمترین وجوه شباهت و تفاوت شیبانی و گروسیوس را بیان می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

بررسی صلاحیت دیوان کیفری بین المللی

دکتر قربان نیا در این سخنرانی که در سال ۱۳۸۲ ایراد نموده اند، صلاحیت دیوان کیفری بین المللی را صلاحیت ذاتی عنوان می‌کنند و نه تکمیلی و ضمن شرح حوزه این صلاحیت بر مبنای اساسنامه دیوان، به تشریح دیدگاه خویش می‌پردازند. بخش پایانی این برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

نقد مواجهۀ دولتهای غربی با مسئله فلسطین – اسراییل از منظر الاهیاتی – حقوق بشری

این برنامه در سال ۱۴۰۲ برگزار شده است. سخنرانان در این نشست علمی، مهمترین علل تاریخی، فلسفی، سیاسی، عقیدتی و… حمایت کشورهای غربی (عمدتاً کشورهای اروپای سفید و امریکا) از اسراییل را به بحث می‌گذارند و با بهره گیری از ظرفیت‌های نظام بین المللی حقوق بشر راهکارهایی برای مقابله با جنایات اسراییل در حق مردم مظلوم فلسطین ارائه می‌نمایند.

بشنوید