تطابق عملکرد بانک ها با قانون عملیات بانکی بدون ربا

دکتر نظرپور در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۱ ایراد نموده اند، با تمرکز بر قانون عملیات بانکی بدون ربا، بانکداری اسلامی را بر سه محورِ تخصیص، تجهیز و ارائه خدمات، متمرکز میدانند و به شرح این موارد و اختلافات فقهی و اقتصادی موجود در آن‌ها می‌پردازند. ایشان در ادامه مباحثی پیرامون سپرده‌گذاری و نرخ سود سپرده‌ها و شبهه ربا ارائه می‌دهند.

بشنوید

تحلیلی پیرامون معضلات اقتصادی ایران

دکتر ترک نژاد در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۴ ارائه کرده اند، با ذکر اصول متعددی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، جایگاه حقوق اقتصادی مردم را مورد اشاره قرار می‌دهند و با استناد به آمار رسمی به برخی معضلات موجود در اقتصاد ایران از جمله بیکاری، بهره مندی نامتوازن و نرخ بهره پرداخته و چرایی سهم اندک اقتصاد ایران از کیک اقتصاد جهانی را تحلیل می‌نمایند. ایشان در ادامه بر لزوم مشارکت دهی مردم در اقتصاد بر پایه اصل ۴۴ قانون اساسی تاکید می‌کنند. بخش پایانی این برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

چگونگی شکل گیری مکتبی نوین در اقتصاد

دکتر متوسلی در این سخنرانی که در سال ۱۴۰۲ ایراد نموده اند، ضمن اشاره به برخی مکتب‌های اقتصادی که در صحنه جهانی مطرح شده اند، آن‌ها را داری سه نقیصۀ گُم بودن انسان، عدم خلاقیت و بی‌توجهی به ماوراء الطبیعه (اکتفای صرف به عالم ماده) می‌دانند و در ادامه پیش زمینه تئوری‌سازی جدید را توجه به انسان به ما هو انسان و رفع نواقص دیگر مکاتب عنوان می‌نمایند. بخش پایانی این برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

 توسعه اقتصادی در ژاپن و ایران

دکتر نقی زاده در این سخنرانی که در سال ۱۳۷۹ ایراد نموده اند، ضمن اشاره به بن مایه‌های توسعه در کشور ژاپن، تشابه الگو در کشورهای توسعه یافته را رد می‌کنند و بر این نکته تاکید دارند که تنها نقطه مشترک این کشورها، تفکر توسعه خواه مردم آن‌هاست. ایشان در بحث خود به اثر عواملی از جمله بازنگری در نگاه به توسعه اشاره کرده و تاثیر عوامل غیر اقتصادی بر توسعه نظیر انضباط عمومی، مالیات سنگین بر درآمدهای غیر تولیدی، فرهنگ و… را تشریح می‌نمایند. دکتر نقی زاده معتقدند برای توسعه باید از فکر، به نهاد رسید و از نهاد، به نظام‌سازی توسعه خواه. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

تأثیر سرمایه اجتماعی بر اقتصاد

دکتر رنانی در این سخنرانی که در سال ۱۳۸۳ ارائه نموده اند، ضمن شرح مفاهیم پایه مربوط به سرمایه اجتماعی، مهمترین چالش‌های اقتصاد ایران را در قالب سوالاتی مطرح نموده و در ادامه ضمن بیان تجارب دیگر کشورها، تحلیل خویش از تأثیر سرمایه اجتماعی در حل معضلات اقتصادی کشور را به بحث می‌گذارند. ایشان سرمایه اجتماعی را از مهمترین فاکتورهای موثر بر فرایندهای اقتصادی از جمله تولید، مبادلات و به طور کلی توسعه قلمداد نموده و کاهش سرمایه اجتماعی را از علل عمده انجماد اقتصادی عنوان می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

اصلاح ساختار بودجه ریزی

دکتر مومنی در این برنامه که در سال ۱۳۹۷ برگزار شده است، ضمن اشاره به دستاوردهای بشری در حوزه اقتصاد و خاصه بودجه‌ریزی و رابطه مستقیم آن با امنیتِ مالکیت و توسعه، برخی موانع پایه‌ای توسعه در ایران از جمله‌ عدم انضباط اقدامات مالی دولت‌ها، رانت، عدم شفاقیت، سوء رفتارهای نهادینه شده وعدم وجود نظریه مشخص در رابطه با توزیع عادلانه قدرت را به بحث می‌گذارند و اصلاح رفتارهای مالی دولت را پیش شرط و کارآمدترین شیوه برون رفت از دورهای باطل توسعه عنوان می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا

دکتر سبحانی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۵ ایراد نموده اند، ضمن بیان شاکله کلی و تاریخچه نظام بانکی بدون ربا در ایران، سیاست‌های پولی، اقدامات بانک مرکزی و نیز روند قانونگذاری در این حوزه را به صورت اجمالی مورد نقد قرار می‌دهند.

بشنوید

پدیده مهاجرت نخبگان

دکتر فرجادی در این سخنرانی با دسته‌بندی انواع مهاجرت نخبگان، مهاجرت داخل به داخل را مهمتر از مهاجرت داخل به خارج عنوان می‌کنند. ایشان با اشاره به تاثیر انقلاب الکترونیک و خاصه بسط بسترهای اینترنتی، آگاهی مهاجران از امتیازات مقصد را در پدیده مهاجرت بسیار با اهمیت می‌دانند. دکتر فرجادی در ادامه بحث خود، با ارائه آمارهایی مهاجرت را خاص کشور ایران ندانسته و بیان می‌دارند که کشورهایی مانند انگلستان نیز با این پدیده مواجه اند. همچنین ایشان انواع دیدگاه‌های موجود در باب مهاجرت نخبگان را در این سخنرانی مورد بررسی قرار می‌دهند.

بشنوید

تمدن، سرمایه نمادینی در علم اقتصاد

دکتر رنانی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۲ ایراد نموده اند، ضمن بیان شرحی اجمالی از زندگانی استاد محمدحسین تمدن جهرمی از چهره‌های ماندگار دانش اقتصاد در ایران، بحثی پیرامون تاریخچه، مفهوم و کارکرد «سرمایه نمادین» ارائه می‌دهند و در ادامه به تشریح ارتباط توسعه و سرمایه نمادین می‌پردازند.

بشنوید