گفتگو با مدیر سازمان انتشارات دانشگاه مفید به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی
1402-08-28«برنامه ۲۰۷» رادیو اینترنتی دانشگاه مفید منتشر شد
1402-09-04گزارش نشست خبری برگزاری همایش هفتمین سالگرد ارتحال موسس دانشگاه مفید
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، نشست خبری مراسم گرامیداشت هفتمین سالگرد ارتحال حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) مرجع معظم تقلید و موسس دانشگاه مفید امروز دوشنبه ۲۹ آبانماه ۱۴۰۲ با حضور دکتر سید مسعود موسوی اردبیلی رئیس دانشگاه مفید و دکتر سعید رهایی دبیر علمی و با حضور خبرنگارانی از خبرگزاریهای حوزه نیوز، ایسنا، ایکنا، مهر، شبستان و… در دانشگاه مفید برگزار شد.
دکتر سیدمسعود موسوی اردبیلی رئیس دانشگاه مفید در ابتدای این نشست خبری اظهار داشتند: آیتالله العظمی موسوی اردبیلی (ره) از چهرههای نادر دینی قرن ۱۴ شمسی هستند که از جامعیت فوقالعادهای برخوردار بودند و نزدیک به ۷۰ سال به عنوان کنشگر دینی، اجتماعی، سیاسی و آموزشی فعالیت اثر گذار در جامعه شیعی داشتند.
رئیس دانشگاه مفید در ادامه گفتند: آیتالله موسوی اردبیلی (ره) به عنوان عالم و محقق دینی در میان معاصران خود از جمله شخصیتهای طراز اول بوده و به عنوان مبلغ دینی با تاسیس مدارس علمی متعدد و مراکز دینی چندگانه جزو کوشاترین و اثرگذارترین افراد بودند. همچنین ایشان به عنوان کنشگر اجتماعی، جزو علمای نادر دینی هستند که تاثیر گستردهای در بین اقشار مختلف جامعه از نظر اجتماعی داشتند و جدای از فعالیت های علمی و امور خیریه و … کنشگری سیاسی شان هم بسیار عمیق و گسترده بوده است.
عضو دپارتمان فلسفه دانشگاه مفید در ادامه افزودند: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) به عنوان یک آموزشگر، مدارس مفید را در بیش از ۵۰ سال پیش تاسیس کردند و نتیجه این تاثیرگذاری در افراد زیادی که در مسئولیتهای علمی و اجرایی گوناگون در کشور و خارج کشور مشغول فعالیتاند دیده میشود. تعداد زیادی از افراد تحصیلکرده در سطوح مختلف کشور از فارغ التحصیلان مدارس مفید هستند. همچنین ایشان در ادامه این نقش آموزشگری خود، دانشگاه مفید را تاسیس کردند که اهالی علوم انسانی میزان اثرگذاری این دانشگاه را در رشتههای مختلف علوم انسانی میبینند و میدانند. بنابراین ایشان به عنوان یک عالم دینی دارای ابعاد متعددی بودند و در تمام زمینههایی که وارد شدند از موثرترین افراد آن زمینه بوده و از این جهت من میتوانم ادعا کنم که نظیری برای ایشان در قرن گذشته نمیبینم.
رئیس دانشگاه مفید گفتند: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) به عنوان یک محقق و عالم دینی در سطح مراجع طراز اول جهان تشیع بودند، به عنوان یک فعال سیاسی جزو برترینها و جزو نخبگان اول سیاسی کشور بودند که در کنار همه خصوصیات ایشان که به جنبه های مختلف فعالیت هایشان مربوط میشود، شخصیت ایشان از نظر اخلاقی و کنش و مرام فکری نیز شخصیت قابل توجهی است و میشود ایشان را به عنوان سمبل تعادل و میانه روی در کشور مطرح نمود. واقعا ایشان در تمامی زمینه های علمی، آموزشی، دینی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و … سمبل تعادل و میانهروی بودند.
دکتر سید مسعود موسوی اردبیلی در بخش پایانی سخنان خود گفتند: ما امیدواریم به عنوان میراثداران حرکت فرهنگی ایشان در دانشگاه مفید و دیگر موسسات فرهنگی که ایشان تاسیس کردند مانند مکتب امیرالمومنین (ع)، کانون توحید، مدارس مفید، مراکز مذهبی مانند مساجد و… بتوانیم پا جای پای ایشان قرار دهیم و همان راهی را برویم که ایشان رفتند و از خداوند طلب میکنیم که میراث داران شایستهای برای ایشان باشیم و در همان مسیری حرکت کنیم که ایشان پیمودند.
رئیس دانشگاه مفید در بخش پایانی سخنان خود گفتند: مراسم گرامیداشت هفتمین سالگرد آن مرجع فقید با همکاری دانشگاه مفید و سایر موسساتی که ایشان تاسیس کردند برگزار خواهد شد و ذکر این نکته لازم است که ما فقط به برگزاری همایشهای سالانه در باب اندیشه و سیره آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) اکتفا نکرده و چهار مرکز مطالعاتی در دانشگاه مفید به تناسب زمینه فعالیتشان پیرامون آثار و آرای ایشان تحقیقاتی را به انجام می رسانند.
در ادامه این نشست، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سعید رهایی دبیر علمی همایش عنوان کردند: دانشگاه مفید، دانشگاهی است که سعی در تحقق بخشیدن به اهداف بلند آیتالله العظمی موسوی اردبیلی در تقریب واقعی حوزه و دانشگاه دارد؛ یعنی تربیت حوزویان فاضل و در حد اجتهادی که دکترای تخصصی در یکی از رشتههای علوم انسانی مرتبط با علوم اسلامی دارند تا بتوانند پاسخگوی چالشهای امروز و پلی میان دانشگاه و حوزه و جهان امروز باشند.
ایشان گفتند: ویژگیهای آیتالله موسوی اردبیلی از جمله جامعیت از حیث حوزوی و علمی، همچنین قابل قبول بودن دیدگاه ایشان در حوزه سنتی چه در نجف و قم و نیز دیدگاههای ایشان در مسائل اقتصادی، حقوقی و قضایی و… به گونهای است که با یقین و بدون تعصب میتوان ادعا نمود یا کمتر کسی مثل ایشان بوده یا این همانندها کم بودهاند که مرجع تقلیدی اینچنین به بحث تربیت انسانها توجه کند آن هم در تمام مقاطع تحصیلی.
عضو هیات علمی دپارتمان حقوق دانشگاه مفید افزودند: آن مرجع فقید با توجه به دغدغهای که در باب تربیت دینی داشتند، نهادهای آموزشی گوناگونی از کودکستان تا مرکز آموزش عالی در دورههای آموزش رسمی و نیز برای حوزویان از ابتدای ورود به حوزه تا اجتهاد را سازماندهی کردند و نتایج آن را به دنیای امروز عرضه نمودند.
دکتر رهایی در ادامه با اشاره به همراهان و همفکران ایشان در باب تربیت دینی گفتند: آن مرجع معظم از همراهی شهید آیت الله بهشتی، شهید آیت الله مطهری، شهید آیت الله دکتر مفتح، شهید دکتر باهنر، امام موسی صدر و دیگر بزرگان و اساتید حوزه بهرهمند بودند.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر رهایی با اشاره به سابقه ۲۵ سال حضورشان در محضر ایشان گفتند: آیتالله موسوی اردبیلی (ره) فردی بود که هدف مهمی را به درستی به ما نشان دادند و آن هدف این بود که استاد حوزه و دانشگاه چگونه میتواند در دنیای امروز موثر باشد. لذا برای انتخاب رشته و گرایش در دورههای ارشد و دکتری به ما توصیه میکردند که چه گرایشی را انتخاب کنیم که مفیدتر باشد.
دانشیار دپارتمان حقوق دانشگاه مفید افزودند: آیتالله موسوی اردبیلی از شرایط زمانه درک درستی داشتند و در عین حال که مورد پذیرش همه خطوط سیاسی بودند، هیچگاه به عنوان کنشگر مختص به یک خط خاص شناخته نشدند و مانند یک عالم مذهبی و هدایتگر اجتماعی همیشه این نقش را داشتند. من یقینا این را میگویم که مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) معلم اخلاق بودند. اما نه یک معلم اخلاق زاهد و گوشه گیر؛ بلکه معلم اخلاق در اجتماع و میدان. این صفت ایشان مورد تایید همه کسانی است که ایشان را از نزدیک میشناسند.
دکتر رهایی ادامه دادند: برای شناخت این عالم بزرگ، دانشگاه مفید غیر از حرکت در مسیری که ایشان ترسیم کرده اند، هرساله مراسم گرامیداشتی را با رویکردهای اقتصادی، حقوقی، فقهی، تربیت دینی و…. با هدف شناخت بهتر آن مرجع فقید برگزار میکند که در سال گذشته و امسال این برنامه با موضوع رویکرد ایشان به تربیت دینی برگزار شده و امسال نیز برگزار خواهد شد ان شاء الله.
دبیر علمی هفتمین همایش گرامیداشت ارتحال آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) گفتند: آن فقید سعید علاوه بر دانشگاه مفید، ۱۴ مدرسه را در مقاطع مختلف مستقیما تاسیس کردهاند و اهتمام ایشان به بحث تربیت دینی ما را بر آن داشت تا امسال در گرامیداشت هفتمین سالگرد ارتحالشان دیدگاههای ایشان در باب تربیت دینی در سطح حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش را با دعوت از افراد مطلع از آرای ایشان برگزار نماییم که این برنامه روز پنج شنبه دوم آذرماه ۱۴۰۲ – از ساعت ۸:۳۰ الی ۱۱:۵۰ با موضوع «آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (ره) و تربیت دینی» در دانشگاه مفید برگزار خواهد شد.