فرارسیدن سالروز ولادت با سعادت حضرت زینب کبری (س) مبارک باد
1402-08-28گزارش نشست خبری مراسم هفتمین سالگرد ارتحال مؤسس گرانقدر دانشگاه مفید
1402-08-29گفتگو با مدیر سازمان انتشارات دانشگاه مفید به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، به مناسبت «هفته کتاب و کتابخوانی» گفتگویی با مدیر سازمان انتشارات دانشگاه مفید جناب آقای محسن ابوالفتحی انجام شده است که متن آن بدین شرح است:
با سلام و سپاس از فرصتی که در اختیار ما گذاشتید، به عنوان سوال اول بفرمایید که سازمان انتشارات دانشگاه مفید در چه سالی تأسیس شد و مهمترین اهداف آن چیست؟
سلام علیکم؛
در ابتدای سخن جا دارد که این روز و این هفته آراسته به نام کتاب را به همه خادمان عرصه کتاب و نیز به کتابخوانان تهنیت و تبریک عرض کنم. امیدوارم روزی فرارسد که از صرف نام و نامگذاری کتاب و هفته کتاب گذر کنیم و نان جامعه ایرانی هم در تنور کتاب و دانش و مطالعه به دست آید. به گفته شاعر بزرگ ما ناصر خسرو: درخت توگر بار دانش بگیرد * به زیر آوری چرخ نیلوفری را
سازمان انتشارات دانشگاه مفید در تاریخ ۱۵ آبان ۱۳۸۰ با اخذ مجوز نشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کار خود را آغاز کرد. در واقع نیمه آبان گذشته، سالروز تأسیس سازمان انتشارات دانشگاه مفید بوده و امسال پای در ۲۳امین سال حیات خود گذاشته است.
انتشارات دانشگاه مفید بهعنوان بخشی از ساختار دانشگاه مفید، بیتردید در ادامه و مسیر منویات و اهداف مد نظر مؤسس بزرگوار آن، حضرت آیتاللهالعظمی موسوی اردبیلی (رحمتالله علیه) قرار دارد. آنچه که در اساسنامه دانشگاه مفید بهعنوان اهداف آمده است، انتشارات دانشگاه را یکی از بخشها و بازوهای اجرایی دانشگاه بهعنوان برونداد و ویترین خروجیهای علمی و پژوهشی قلمداد کرده است.
همچنانکه میدانید دانشگاه مفید، نخستین دانشگاه در حوزه علوم انسانی – اسلامی در سطح استان قم شناخته میشود که سابقه آن به دهه شصت برمیگردد. انتشارات دانشگاه مفید هم بهعنوان زیرمجموعه معاونت پژوهشی دانشگاه در راستای پیشبرد تحقیقات علمی و پژوهشی کشور و انتشار دستاوردهای مرتبط به حوزه علوم انسانی و اسلامی قدم برمیدارد.
از جمله مهمترین اهداف سازمان انتشارات که در اساسنامه تأسیسی آن آمده میتوان به گسترش سطح کیفی و کمّی فعالیتهای پژوهشی دانشگاه؛ گسترش ادبیات علمی در زمینههای مختلف مخصوصاً در علوم انسانی به زبان فارسی؛ انتقال و ترجمه دستاوردهای علمی از زبانهای مختلف به زبان فارسی؛ احیاء میراثهای علمی ایرانی و اسلامی؛ کمک به تولید علم و تشویق نیروهای علمی دانشگاه برای این منظور اشاره کرد. برای تحقق این اهداف، زمینهها و موضوع فعالیت سازمان هم متناسب با آنها تعیین شده که مواردی از جمله خرید حقوق مادی و معنوی تولیدات علمی دانشگاهی، اعم از کتابهای تخصصی، متون درسی یا کمکدرسی و انتشار آنها؛ تصحیح و تحقیق متون کهن و نشر آنها؛ ترجمه آثار علمی مرجع به ترتیب اولویت و نشرآنها؛ نشر مجلات دانشگاهی و… را میتوان نام برد.
آثار منتشر شده این سازمان در کدام موضوعها و زمینههاست؟
بر اساس اهداف و زمینههایی که در بخش پیشین گفته شد، در همه حوزههای علوم انسانی و اسلامی بهویژه در حوزه رشتههای موجود در دانشگاه، آثار منتشر شده داریم. در حوزه فلسفه، منطق، ادیان، حقوق، اقتصاد، علوم سیاسی و علوم قرآنی کتابهای مختلفی به چاپ رسانده ایم. همچنین در رابطه با متون دینی، کتاب شریف نهجالبلاغه نیز توسط انتشارات دانشگاه مفید منتشر شده است. علاوه بر اینها برخی آثار خاص مانند «کتاب امیرالمؤمنین الی قاضی الاهواز»، نامه امام علی (ع) به رفاعه بن شداد قاضی اهواز، برای نخستین بار در کشور از سوی انتشارات دانشگاه مفید به زیور طبع آراسته شده و روانه بازار کتاب شده است.
تا به امروز چه تعداد اثر توسط انتشارات دانشگاه مفید منتشر شده و چه آثاری در دست انتشار است؟
بحمدالله تا به امروز بیش از ۱۱۰ اثر از سوی انتشارات دانشگاه منتشر شده است و هماکنون نیز بیست عنوان کتاب را هم به صورت چاپ اول و هم چاپ مجدد در دست انتشار داریم.
آیا سازمان انتشارات برنامهای برای توسعه حوزه فعالیت خود در سنوات آتی دارد؟
امروزه انتشارات به نقطهای رسیده است که نسبت به بازار و دسترسی به مخاطبان و علاقهمندان این حوزههای مطالعاتی و علمی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. دلیل این امر هم همکاری با توزیعکنندگان و پخشهای معتبر کتاب در کشور است که سبب دسترسی راحتتر علاقهمندان به منشورات ما شده است. بنابراین، ما امیدواریم بتوانیم با تولید محتواها و آثار علمی باکیفیت، بیش از گذشته حرکت رو به جلو داشته باشیم.
همانگونه که مستحضرید سهم نسبتاً بزرگی از خروجی سازمان انتشارات به سیاستهای کلی دانشگاه و بهطور خاص مراکز مطالعاتی و اعضای محترم و فرهیخته هیأت علمی دانشگاه برمیگردد. انتشار آثار فاخر و علمی مرجع، چه تألیفی و چه ترجمه از جمله برنامههای کلی دانشگاه است که به صورت ویژه مورد تأکید ریاست محترم دانشگاه نیز میباشد و در نتیجه همین سیاستها، این روند آغاز شده و تا کنون هم یک اثر از این مجموعه، کتاب «بازخوانی روشنگرانه منظومه فکری آدام اسمیت» منتشر شده است.
فرایند همکاری با سازمان انتشارات در قالب نویسنده، مصحح، مترجم و… چگونه است؟
نحوه ارسال اثر اینگونه است که نویسندگان و مترجمان محترم، علاوه بر اصل اثر در بخش تألیف و یا اصل کتاب زبان اصلی و نیز متن ترجمهشده، رزومه خود را به همراه فرم درخواست انتشار که از طرف ما برای ایشان ارسال میشود، بعد از تکمیل، برای انتشارات ارسال میکنند. و معمولاً از طریق ایمیل انتشارات به آدرس entesharat@mofidu.ac.ir این فرایند طی میشود. همچنین متقاضیان همکاری میتوانند با حضور در دفتر سازمان انتشارات یا تماس تلفنی با شماره ۳۲۱۳۰۲۲۶-۰۲۵ راهنماییهای لازم را اخذ نمایند.
لازم به ذکر است که پس از پذیرش و تأیید کلیات اثر، روند ارزیابی اجمالی و تفصیلی علمی و محتوایی در معاونت پژوهشی دانشگاه آغاز میشود تا اینکه نتیجه نهایی به نویسنده و مترجم محترم ابلاغ شود.
در رابطه با ترجمه آثار دیگر زبانها چه فعالیتهایی صورت گرفته است؟
انتشارات دانشگاه مفید تا کنون کتابهای بسیار خوب و ممتازی را از زبانهای انگلیسی، عربی و حتی روسی به جامعه علمی و فرهیخته کشور تقدیم کرده است. آثاری از فیلسوفان بزرگی چون رساله کشف کانت با شرح هنری آلیسون، ذات فلسفه ویلهلم دیلتای، تاریخ انتقادی فلسفه یونان از والتر ترنساستیس، آیا خدایی هست؟ از ریچارد سوینبرن و یا در حوزه مطالعاتی حقوق، کتاب برجسته و مهم اصول حقوق بینالملل عمومی از یان براونلی، و یا اثری از رضوان السید متفکر معاصر لبنانی با نام اسلام سیاسی معاصر. بنابراین، در مجموع بسته به موضوع و اهمیت کتاب هیچ محدودیتی برای انتشار کتابهای فاخر و منابع دست اول ترجمه نداریم و نسبت کتابهای ترجمه انتشارات حدوداً سی درصد از کل عنوانهای منتشرشده ما را شامل میشود.
آثار انتشارات دانشگاه مفید از چه راههایی قابل تهیه است؟
بحمدالله همچنانکه گفته شد امروزه انتشارات با پخشهای کتاب معتبری همکاری دارد. پخش بزرگی مثل پخش ققنوس، و یا پخشهایی مثل ماهریس (فرهنگ) یا دانشنگار، پیام امروز و حدیث، که با اتصال به این مجموعه میتوان به همه منشورات ما در سراسر کشور دسترسی پیدا کرد. البته ذکر این نکته ضرورت دارد که با توجه به اینکه انتشارات دانشگاه مفید یک ناشر دانشگاهی و علمی است و با مخاطبان خاص، طبیعی است که انتظار نمیرود که کتابهای ما در همه کتابفروشیهای کشور بهمانند کتابهای عمومی مثل آثار حوزه روانشناسی و تاریخ و رمان و داستان و… عرضه شود. به تعبیری دیگر معمولاً در هر شهر و استانی تنها برخی از کتابفروشیها، کتابهای علمی و دانشگاهی را در قفسه فروش خود قرار میدهند.
همچنین از آنجا که مراکز پخش کتاب همکار انتشارات دانشگاه مفید، با بهترین پایگاههای فروش اینترنتی کتاب هم همکاری دارند، از این طریق کتابهای انتشارات در این سایتها هم قابل دسترسی است و علاوه بر این، علاقهمندان و مخاطبان، نسخه دیجیتال منشورات انتشارات را هم میتوانند از از اپلیکیشن معتبر فیدیبو تهیه نمایند و در صورتی که امکان تهیه کتاب از هیچکدام از این مسیرها میسر نشد، میتوانند با تماس با دفتر انتشارات ۰۲۵۳۲۱۳۰۲۲۶ کتاب خود را سفارش دهند. لازم به ذکر است که تمامی آثار سازمان انتشارات دانشگاه مفید در وبسایت این دانشگاه به آدرس (https://www.mofidu.ac.ir/deputies/research/publishing/) قابل مشاهده است.
سخن پایانی؟
بهعنوان سخن پایانی و با توجه به هفته کتاب، انتشارات دانشگاه در نظر دارد که تخفیف ویژهای به این مناسبت در اختیار دانشجویان گرامی دانشگاه مفید قرار دهد. تخفیف سی تا چهل درصد به نسبت موضوع کتاب. مثلاً برای کتابهای حقوقی تا سقف چهل درصد تخفیف به دانشجویان ارائه میشود و برای سایر موضوعها هم متناسب با کتاب تخفیف داده خواهد شد.