– شرایط و ضوابط دریافت وام صندوق رفاه
1400-12-03اطلاعیه شماره ۵ در خصوص برگزاری کلاسهای درسی بعد از تعطيلات نوروز
1400-12-10به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، نشست علمی معرفی و نقد و بررسی کتاب «تفسیر بایبل» روز سهشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۰ از سوی مرکز مطالعات قرآن دانشگاه مفید و به صورت مجازی برگزار شد.
این کتاب را خانم دکتر اعظم پویا و آقای دکتر سعید شفیعی، اعضای هیئت علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران ترجمه کردهاند. مهمانان این نشست دکتر سعید شفیعی مترجم کتاب و دکتر محمدعلی طباطبایی ویراستار آن بودند. در ابتدا مدیر مرکز مطالعات قرآن و دبیر این نشست، ضمن خوشامدگویی به مهمانان، به اهمیت این اثر و فقدان منبع به زبان فارسی در این باره اشاره کرد. در ادامه، دکتر شفیعی توضیحاتی درباره کتاب ارائه کرد. ایشان به مشکل معادلگزینی برای برخی از اصطلاحات اشاره کرد که مهمترین آنها کلمه «بایبل» است که ترجیح مترجمان و ویراستار آن بوده است که به همین صورت و بدون معادل باشد. ایشان در ادامه به آموزشی بودن کتاب و نیز تفاوت طرح بحثهای آن با مباحث مربوط به تفسیر قرآن اشاره و تصریح کرد که برخی بحثها مثل نقد تاریخی، بازتدوین و… در تفسیر بایبل، برای مسلمانان و درباره قرآن چندان مطرح نیست.
در ادامه، دکتر طباطبایی درباره اهمیت این گونه آثار و نیاز ما به آنها سخن گفت. از نظر ایشان، دلیل این اهمیت فقدان منابع مربوط به آموزش روش تفسیر قرآن است چون نگاه روش شناسانه در سنت تفسیری ما وجود نداشته است. ایشان در ادامه به این نکته اشاره کرد که «نقد» در عناوین بخشهای این کتاب به معنای تخریب نیست و دو نویسنده این کتاب، خود روحانی مسیحیاند. همچنین از نظر ایشان ویژگی مهم این اثر، کنار نهادن فرض الهیاتی مبنی بر منبع ماورایی بایبل در تفسیر آن است و در این صورت است که تفسیر یک زمینه قابل بررسی علمی خواهد بود. در این باره برخی از حاضران سوالاتی داشتند و در توضیح دیدگاه دکتر طباطبایی و رفع ابهام مخاطبان، دبیر جلسه به این نکته اشاره کرد که منظور ایشان انکار منشاء ماورایی متن مقدس نیست، بلکه کنار نهادن آن در تفسیر است. ضمنا کنار نهادن فرض الهیاتی در بین مسلمانان هم سابقه دارد و در مکتب ادبی تفسیر از امین الخولی به بعد مطرح است؛ در عین حال، این فرض لزوماً تفسیر را از علمی بودن تهی نمیکند.
برای دریافت فایل صوتی برنامه بر روی لینک زیر کلیک نمایید: