عید سعید فطر بر همگان خجسته باد
1402-01-30«برنامه ۱۸۴» رادیو اینترنتی دانشگاه مفید منتشر شد
1402-02-09گزارش اجمالی نشست علمی: «اعجاز قرآن از جهت جاذبه شنیداری آن»
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید نشست علمی: «اعجاز قرآن از جهت جاذبه شنیداری آن» با همت مرکز مطالعات قرآن روز دوشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۲ به صورت حضوری و مجازی برگزار شد. ارائه کننده این نشست خانم دکتر زهرا اخوان صراف بودند که مقالهای در همین باره به قلم ایشان در شماره سوم مجله دین و دنیای معاصر (بهار و تابستان ۱۴۰۱) با عنوان «بازنگری در فوران آوایی و جاذبههای شنیداری قرآن بهمثابه معجزه» منتشر شده است.
بخشی از چکیده این مقاله که در این نشست ارائه شد چنین است:
«قرآنپژوهی مدرن با تأثر از مطالعات جدید کتاب مقدس، قرآن را «بهمثابه یک متن» مینگرد؛ حالآنکه پیامبر (ص) هرگز مکتوبی دریافت نکرد، بلکه مأمور بود آنچه شفاهاً به او ابلاغ میشد به نظم و زیبایی برای قومش بخواند. «دوگانه استماع و انصات» که قرآن رسماً به آن فرامیخواند، اولاً به شنیدن و اثرپذیری از تلاوت مربوط است و نفوس بسیاری که خود را به صوت قرآن گشودهاند، با استماع آن متأثر، متحول، مؤمن یا مدهوش شده و یا حتی جانباختهاند. با اینهمه مطالعات اعجاز بیانی حتی در قرون طلایی خود به وجوه نوشتاری قرآن نظرداشته و اهم وجوه اثربخشی قرآن، یعنی وجه زیباشناختیِ شنیداری و تأثیرگذاریِ آوایی آن در اهمال ماندهاست. پژوهش حاضر «اصالت و اولویت وجه شنیداری قرآن» را از سنت دینی نشانمیدهد، از فوران آوایی که از استماع خاموش و متأملِ تلاوتهای زیبا و معناگرا حاصل میشود، تحلیل زیباشناختی عرضه میکند و از تجارب مستمعان و اجراکنندگان تلاوت بر آن شاهد عملی میآورد.»
پس از ارائه خانم دکتر اخوان، دکتر محمد جاودان به بیان نکاتی در اهمیت تلاوت قرآن و سنت مربوط به آن، به ویژه در کشور مصر، پرداخت و نکاتی درباره مقاله خانم اخوان ارائه کرد. در ادامه جلسه، برخی از مهمانان حضوری و مجازی برنامه نکات و پرسشهایی مطرح کردند.
فایل صوتی این نشست به زودی در «رادیو اینترنتی دانشگاه مفید» منتشر خواهد شد.