دانشجويي و فرهنگي

عنوان : نشست علمی «حقوق شهروندی از منظر ادیان ابراهیمی» در دانشگاه مفید برگزار شد.
 ۱۳۹۷/۱۲/۱۸
نشست علمی «حقوق شهروندی از منظر ادیان ابراهیمی» روز چهارشنبه 15 اسفندماه 1397 با مشارکت موسسه بین المللی حکمت و معنویت شرق و مرکز مطالعات قرآن دانشگاه مفید دراین دانشگاه برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین دكترسید مصطفی میرمحمدی، عضو هیات علمی دپارتمان حقوق دانشگاه مفید، هایدی هدسل استاد اخلاق اجتماعی و رئیس کالج هارتفورد آمریکا و روون فایرستون استاد مطالعات تطبیقی اسلام و یهودیت در آمریکا از جمله سخنرانان این نشست علمی بودند که ارائه سخنرانان خارجی به صورت مجازی و به زبان انگلیسی انجام شد. ترجمه همزمان اين نشست علمي را حجه الاسلام آقاي  مرتضي رضازاده رييس موسسه بين المللي حكمت ومعنويت شرق به عهده داشت.

در اين نشست ابتدا  روون فایرستون استاد مطالعات تطبیقی اسلام و یهودیت در آمریکا گفت: در حقوق شهروندی به معنای عام در یهودیت هیچ تمایزی میان انسان ها وجود ندارد و همه حقوق یکسانی دارند اما در حوزه تکالیف میان یهودیان و غیریهودیان تفاوت است ولی در اجرای حکم فرقی میان یهودی و غیر یهودی نیست و احکام به صورت مساوی برای همه اجرا می شود .  وی ادامه داد: منشا اخلاق در یهودیت مسائل فقهی و تورات درحقیقت منبع اصلی حقوق و اخلاق در یهودیت است .

فایرستون گفت: روش استنباط حقوق دریهودیت استناد به متون مقدس و سیره حضرت موسی (ع) است که می توان از میان آنها قواعد حقوق شهروندی را استخراج کرد. پس از اتمام سخنان فايرستون، هايدي هدسل استاد اخلاق اجتماعی و رئیس کالج هارتفورد آمریکا نیز در این نشست گفت: قلمرو حقوق شهروندی در آمریکا بیشتر حوزه حکومت سکولار است و نه مساله دینی اما این به معنای آن نیست که مسیحی ها علاقه ای به حقوق شهروندی ندارند . هایدی هدسل افزود: همه مسیحی ها احساس مسئولیت اخلاقی می کنند که در حوزه عملی به مساله حقوق شهروندی التزام داشته باشند . وی بیان کرد: مساله حقوق شهروندی از متون مقدس مسیحیان و همچنین سیره حضرت عیسی (ع) قابل استخراج است .  به گفته هدسل ، سنت، تاریخ و تجربیات علمی نیز به صورت دیگر منشا الهام ارزش های اخلاقی مانند حقوق شهروندی در میان مسیحیان بوده است . هدسل گفت: مباحث الهیاتی و اخلاقی هنوز در میان فرقه های مختلف مسیحیت مطرح است و گرایشات گوناگونی در این زمینه وجود دارد و آنان تلاش می کنند با استفاده از راهکارهای مختلف از جمله مرجعیت پاپ و تشکیل جلسات مشورتی، بر چالش های اجرای صحیح حقوق شهروندی پیروز شوند . وی بیان کرد: امید است جامعه دینی الهام بخش جامعه سکولار باشد و آن را به سمت ارزش های دینی هدایت کند .  حجت الاسلام و المسلمین دكتر مير محمدي دراین نشست گفت: نکات مشترک زیادی میان ادیان الهی در زمینه حقوق شهروندی وجود دارد. .  دكتر میرمحمدی با بیان این که در حقوق شهروندی قانونگذاران و دولت و افراد رابطه متقابل با یکدیگر دارند، افزود: مطابق حقوق شهروندی باید دولت از شهروندان حمایت و دفاع کند و مهمترین نیازهای آنان را فراهم آورد، همچنین دولت هاباید در برخورد قضایی و کیفری با شهروندان عدالت را در همه حوزه ها رعایت کنند.وی ادامه داد: شهروندی در زمان کنونی تابع شرایط دولت محوری است که در جامعه امروز وجود دارد و ما شهروندان را با شناسنامه و سایر مولفه ها می شناسیم. .  وی بیان کرد: در این مفهوم، پدیده هایی مانند مرزبندی میان کشورها بر مساله شهروندی دامن زده است . میرمحمدی گفت: باید دید ادیان در تعریف شهروند از چه مولفه هایی استفاده می کنند، آیا مرزها هویت ما را مشخص می کند یا باورها، اخلاق و اشتراکات دینی. . وی همچنين گفت: در آموزه های اسلامی مخاطب افراد هستند نه دولت ها و نه مرزها این استاد دانشگاه ادامه داد: درست یا نادرست اعتقاد این است که مفهوم حقوق شهروندی مولفه ای سکولار است و آنها با این مفهوم با ادیان و مذاهب وارد دعوا و چالش شدند. استاد دانشگاه مفید قم گفت: رابطه در حقوق و آموزه های اسلامی بر اساس دو عنصر ایمان و امنیت شکل می گیرد. وی افزود: معتقد هستیم در ادبیات دینی با تکیه بر منابع اصلی مانند قرآن و سنت، رعایت حقوق شهروندی پر رنگ است و در قرآن اصل عدالت و مشورت و امر به معروف و نهی از منکر و حق انتقاد و تذکر دادن به پیشوایان مسلمان همه نشان دهنده آن است که در آموزه های اسلامی رعایت حقوق شهروندی غنی است.    وی در ادامه افزود : در اسلام رابطه با غیر مسلمانان تنها بر اساس صلح و امنیت خواهد بود که همان رابطه کلیدی ایمان و امان است . میرمحمدی گفت: امروز باید به سمت حقوق همبستگی که جامعه انسانی را درکل در نظر می گیرد حرکت کنیم و آن در واقع امروز بین ادیان الهی مطرح است .  وی بیان کرد: به نظر می رسد جوامع مذهبی برای غلبه بر چالش های حقوق شهروندی باید بر مولفه های حقوق همبستگی که موضوعی بین ادیانی است همفکری کنند . استاد مطالعات تطبیقی اسلام و یهودیت در آمریکا نیز در این نشست گفت: منظور از حقوق شهروندی یکسان بودن حقوق افراد در همه زمینه ها است.

استفاده از مطالب وب سایت دانشگاه مفید با ذکر منبع بلامانع است.