عنوان : دومین نشست از سلسله پیش نشست های همایش بزرگداشت حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی(ره) با عنوان سیر اندیشه های حقوقی ایشان برگزار شد.
 ۱۳۹۶/۰۸/۱۵
به گزارش روابط عمومي دانشگاه مفيد، دومين نشست از سلسله پيش نشست هاي همايش بزرگداشت حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(ره) با عنوان سير انديشه هاي حقوقي ايشان روز شنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۶ در دانشگاه مفيد برگزار شد.

در اين نشست كه با همكاري مركز مطالعات اقتصادي و دانشكده حقوق دانشگاه مفيد برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمين دكتر سيدحسين هاشمي (مدير گروه و عضو هيات علمي دانشكده حقوق دانشگاه مفيد) به نقد و بررسي انديشه هاي كيفري آيت الله موسوي اردبيلي(ره) پرداخته و جناب آقاي دكتر محمدمهدي مقدادي (عضو هيات علمي دانشكده حقوق دانشگاه مفيد) آموزه هاي دادرسي عادلانه در كتاب فقه القضاء آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(ره) مطرح نمودند.
حجت الاسلام والمسلمين دكتر سید حسین هاشمی نیز در این پیش نشست، اظهار داشت: آیت الله موسوی اردبیلی(ره) در دو موضوع خاص چون محاربه و ارتداد نظر خاص و ویژه ای داشتند.

سپس دكتر محمد مهدي مقدادي به آموزه هاي دادرسي عادلانه در كتاب فقه القضاء حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(ره) پرداخته و گفت: در فقه امامیه بر اساس مکتب اهل بیت(ع) دادرسی عادلانه بسیار دقیق و ظریف وجود دارد که باید مدون و تنظیم شود و به عنوان منظومه ای در داخل و خارج کشور مورد استفاده قرار بگیرد.

یکی از اثرات ارزشمندی که می تواند ما را در دادرسی عادلانه کمک کند اثر فقه القضا آیت الله موسوی اردبیلی(ره) است که باید بیشتر به آن توجه شود.

او با اشاره به اینکه در کتاب فقه القضاء نوآوری و ابتکارات خوبی دیده می شود، گفت: پرداختن به مسائل روز قضایی، قلم شیوا و استدلال های قوی از ویژگی های این اثر است که باید از عربی به فارسی ترجمه شود.

دكتر مقدادی دادرسی عادلانه را دادرسی بدون تبعیض تعریف کرد و ابراز داشت: در فقه به دادرسی عادلانه عمیق و ظریف تر پرداخته شده است که باید منشوری ازآن ایجاد شود تا مورد استفاده قرار بگیرد.
ايشان به برخی موارد این اثر اشاره کرد از جمله شرایط انتخاب قاضی و جذب نیروی انسانی در این دستگاه و علنی بودن مکان قضاوت که آیت الله موسوی اردبیلی(ره) روی این موضوع تأکید داشتند که مردم باید روند اجرای عدالت را ببیند و آن را حس کنند.

او با بیان اینکه در این اثر یه حضور جمعی از اهل علم که به کار قاضی نظارت دارند و مسائل فراموش شده را به او یاد آوری می کنند، گفت: باید در ساختار قضایی ما این موضوع گنجانده شود.

دكتر مقدادی بحث تساوی میان اصحاب دعوا را از دیگر موارد اشاره شده در کتاب فقه القضا آیت الله موسوی اردبیلی(ره) برشمرد و عنوان کرد: گرچه اجتهاد قاضی یکی از موارد استقلال اوست اما در مواقعی که مجتهد نیست مبنای اصلی برای قاضی عدالت است.

استاد حقوق خصوصی دانشگاه مفید، نپرداختن قاضی به امور تجارت را مطرح کرد و گفت: منظور این مرجع شیعی درگیر شدن غالبی خرید و فروش است نه خرید مایحتاج زندگی، چرا که ممکن است قاضی در تجارت دچار فساد شده و یا نتواند آنگونه که باید به امر قضاوت بپردازد.
یکی ازمواردی که می توان در دادرسی عادلانه به آن پرداخت، اخلاق قضایی است که در فقه و کتاب ما حجم انبوهی از آموزه ها در اخلاق قضایی وجود دارد و این در حالی است که غرب تازه به دنبال این موضوع رفته است.

سومين پيش نشست باعنوان سير انديشه هاي اقتصادي حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(ره) روز يكشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ در دانشگاه مفيد برگزار خواهد شد.