عنوان : نشست علمی – تخصصی با عنوان « قاچاق كالاو ارز،مبانی اندیشه ای، فقه، قانون و اقتصاد مقاومتی» برگزار گردید.
 ۱۳۹۶/۰۷/۱۱

به گزارش روابط عمومي دانشگاه مفيد سومین نشست علمي – تخصصي با عنوان «قاچاق کالا و ارز، مبانی اندیشه‌ای، فقه، قانون و اقتصاد مقاومتی» به همت اداره کل پژوهش معاونت فرهنگی و پژوهش ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و با مشارکت دانشگاه مفید، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه امام صادق(علیه‌السلام)، دانشگاه کردستان، دانشگاه ارشاد دماوند، دانشگاه مذاهب اسلامی کردستان، دانشگاه علمی کاربردی کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، حوزه علمیه قم و با حضور تنی چند از اساتید دانشگاه و حوزه در روزهای چهارشنبه و پنج‎شنبه، 25و26 مردادماه 1396 در سالن جلسات دانشگاه فرهنگیان (پردیس شهید مفتح شهرری) برگزار شد.
در این نشست دو روزه، 18 مقاله توسط 10 نفر از علمای اهل سنت و 8 تن از اساتید حوزه و دانشگاه و در 6 بخش تخصصی ارائه شد.

در روز اول مقاله دکتر محمدرضا یوسفی، دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه مفید قم و از اساتید حوزه علمیه قم با عنوان " اخلال در نظام اقتصادی و اجتماعی از منظر فقه در تطبیق با قاچاق کالا و ارز " ارائه شد.

در روز دوم نيز دکتر محمد مهدی مقدادی دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه مفید به ارائه مقاله خود تحت عنوان قاعده «نفی حرج» در تعامل با قاچاق کالا و ارز قاچاق پرداخت.

همچنين دكترقدرت الله ابراهيمي عضوهيئت علمي دانشكده حقوق دانشگاه مفيد به عنوان ارزياب حقوقي و جناب آقاي روح الله عبادي مدير پژوهشي دانشگاه مفيد به عنوان ناقد در اين نشست حضور داشتند.

اعضای کمیته راهبردی با استماع مقالات و با توجه به گفتگوهای علمی انجام شده در طی روزهای 25 و 26 مردادماه 1396 نتایج و پیشنهادهای حاضران را تدوین و نکات زیر را اعلام کردند:

قاچاق کالا و ارز از مسائل جدید و مستحدثه محسوب می شود که حکم آن مستقیماً در ادله فقهی اسلامی نیامده است.
• قاچاق کالا و ارز مسئله ای ذو ابعاد است که دارای جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. بر این اساس مبارزه با آن نیازمند شناخت تمامی عوامل آن است.
• قاچاق کالا و ارز معلول کارکرد نامناسب اجرایی و ضعف قوانین و نظام اجتماعی است. بنابر این مبارزه با آن نیازمند اصلاح همه جانبه است.
• از وظایف دولت در راستای مبارزه با قاچاق کالا و ایجاد فرصت‌های شغلی و سرمایه‌گذاری در مناطق مرزی است.
• پیشنهاد می‌شود جهت ایجاد ضوابطی واقع گرایانه تر نسبت به پدیده کولبران هیئتی متشکل مدیران اجرایی و نمایندگانی از دستگاه قضایی مرتبط با موضوع، خبرگان حقوقی و علمای دینی هریک از مذاهب ایجاد شد.
• پیشنهاد می‌شود که جلساتی دوره ای در مناطق مرزی کشور در ارتباط با چگونگی مواجهه با پدیده قاچاق کالا و ارز تشکیل شود.
• پیشنهاد می‌شود یک مجموعه اسناد و آمار مرتبط با پدیده قاچاق کالا و ارز توسط ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز جمع آوری شده و توزیع شود.
• با توجه به اهمیت پدیده قاچاق و نیاز به فعاليت های فرهنگی و پژوهشی در این زمینه، پیشنهاد می شود که ستاد بیش از گذشته به مسائل و ابعاد فرهنگی و پژوهشی موضوع قاچاق کالا و ارز بپردازد.
• پیشنهاد می‌شود ستاد جهت تبیین مسئله قاچاق کالا و ارز و رفع ابهامات موجود نشست های علمی - تخصصی فقه و قاچاق کالا و ارز را در سطوح استانی و منطقه ای برنامه ریزی نماید و از ظرفیت دانشگاه ها و حوزه های علمیه شیعه و سنی استفاده بیشتری نموده تا علماء و روحانیون و همچنین مردم از اینگونه مسائل آگاهی لازم را کسب نمایند.
• توصیه می‌شود نتایج این نشست ها در قالب یک همایش ملی در جهت تبیین قواعد، ادله و شواهد علمی موجود با تاکید بر مبانی دینی به صورتی روشمند برنامه ریزی شود و با ارائه آن به مقامات مسئول کشور و همچنین به مراجع عظام و علماء و روحانیون، مشارکت آنان در حل و یا کاهش قابل قبول قاچاق کالا و ارز تقویت شود.